Lykketroll, Thomas Dam, Gjøl

På lager

300,00 kr

Navn: DAM Lykketrold


Producent:  Troldefabrikken i Gjøl


Serie: Lykketrolde


Periode: Primo 1960érne


Materiale: Naturgummi stoppet med træuld. Fåreskind er brugt som hår.


Størrelse:     H:  ca. 22 cm


Designer:  Thomas Dam


Beskrivelse: En "tidlig" trold, der med sine mørke ravgule  øjne, samt strittende mørkebrunt hår og fingre, som skaber smil hos beskueren. Det oprindelige tøj mangler.


Vurdering:


  4/5:   Mangler tøjet og håret filtret ellers kun enkelte alders relaterede brugsspor.


 


Lidt om Thomas Dam ( 1915 - 1989 ) og familien levede i fattige kår og havde i 30érne kun den indtægt, som salget af  troldene, han skar i træ, indbragte. Inspirationen til de karikerede trolde fandt han i  fiskerne og indbyggerne  i og omkring Gjøl. I begyndelsen af 1960érne var efterspørgslen steget og Thomas Dam begyndte at forme figurerne i naturgummi, som blev stoppet med træuld for at være formstabile. Efterhånden blev produktionen så stor, at der var basis for at etablere en egentlig fabriksproduktion. Denne produktion fortsatte på fabrikken i Gjøl indtil 2012. Da produktionen på fabrikken ophørte blev den gamle fabrik  omdannet til et troldemuseum. 


I 2013 købte filmselskabet "DreamWorks Animation" rettighederne til global markedsføring (dog undtaget salget i Skandinavien, som "Dam Things beholdt.)


En "knopskydning" til Thomas Dams troldeproduktion er "Klarborg Nisserne". Nissernes designer Etly Klarborg-Gammelbo var i lære hos troldeskaberen Thomas Dam.