Stor Gjøltrold, Thomas Dam, Gjøl

På lager

800,00 kr

Navn: TH. DAM  trold


Producent:  Troldefabrikken i Gjøl


Serie: DAM trolde


Sat i produktion: 1976


Materiale: PVC. Fåreskind er brugt som hår.


Størrelse:     H:  ca. 42 cm


Designer:  Thomas Dam


Beskrivelse: Den store trold, der med sine mørke  øjne, spidse ører, opstoppernæse samt strittende mørkebrunt hår og fingre giver det infantile udtryk, der skaber smil og varme hos beskueren. Det oprindelige tøj mangler.


Vurdering:


  4/5:   Mangler det originale tøj. Plet på næsen og plet (bums) i panden. Ellers kun enkelte alders relaterede brugsspor.


 


Lidt om Thomas Dam ( 1915 - 1989 ) og familien levede i fattige kår og havde i 30érne kun den indtægt, som salget af  troldene, han skar i træ, indbragte. Inspirationen til de karikerede trolde fandt han i  fiskerne og indbyggerne  i og omkring Gjøl. I begyndelsen af 1960érne var efterspørgslen steget og Thomas Dam begyndte at forme figurerne i naturgummi, som blev stoppet med træuld for at være formstabile. Efterhånden blev produktionen så stor, at der var basis for at etablere en egentlig fabriksproduktion. Denne produktion fortsatte på fabrikken i Gjøl indtil 2012. Da produktionen på fabrikken ophørte blev den gamle fabrik  omdannet til et troldemuseum. 


I 2013 købte filmselskabet "DreamWorks Animation" rettighederne til global markedsføring (dog undtaget salget i Skandinavien, som "Dam Things beholdt.)


En "knopskydning" til Thomas Dams troldeproduktion er "Klarborg Nisserne". Nissernes designer Etly Klarborg-Gammelbo var i lære hos troldeskaberen Thomas Dam.